فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

تغذیه در بیماران مبتلا به ایدز

تغذیه در بیماران مبتلا به ایدز


تغذیه در بیماران مبتلا به ایدز

در سالهای اخیر نوعی بیماریی عفونی در دنیا پیدا شد که به سرعت در همه نقاط جهان گسترش یافت این بیماری که بصورت یک مشکل عمده بهداشتی جهانی خود را نشان داد « ایدز » نام دارد . در این بیماری دستگاه دفاعی بدن به شدت دچار اختلال می شود این بیماری بسیار کشنده است و در همه کشورهای جهان و در گروههای سنی و نژادهای مختلف و درهر دو جنس مشاهده شده است مطالعات ثابت کرده است که استفاده صحیح از مواد غذایی مناسب می تواند تاثیر مطلوبی بر جلوگیری از پیشرفت بیماری داشته باشد. انتخاب یک رژیم غذایی صحیح می تواند به درمان بیماریهی ا وابسته به ایدز نیز کمک کند .

راهنمای تغذیه بیمار مبتلا به ایدز با توجه به علایم:

الف ) تحلیل عضلات :

1- تعادل وزن خودرا حفظ کرده ، مرتبا غذاهای کم چرب بخورید تا مواد غذایی بهتر و بیشتر هضم و جذب شود.

 2- روزانه از غذاهای مختلف استفاده کنید وقتی حال عمومی بهتر است سعی کنید بیشتر غذا بخورید تاجبران دوره بی حالی شود.

3-از مصرف سیگار ، مواد مخدر و الکل بپرهیزید چون باکاهش اشتها منجر به کاهش وزن می شوند و با داروهای ضد ایدز تداخل می کنند.

ب) بی اشتهایی :

1- با خوردن غذاهای دلخواه اشتهای خود را تحریک کنید.

2- مقادیر کم غذا را در دفعات بیشتر مصرف کنید .

3- غذاهای حاوی انرژی بیشتر را انتخاب کنید .

4- از مصرف غذاهایی که خیلی بودار هستند بپرهیزید.

ج) اسهال :

1- برای جلوگیری از کم آبی بودن ، آب و مایعات فراوان بنوشید  از غذاهای حاوی مایعات بیشتر و فیبر مناسب مصرف کنید تا به حفظ مایعات بدن کمک کند . در صورت وجود علائم کم آبی شدید یا اسهال خونی به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید.

2 - غذاهای نشاسته دار زود هضم مثل برنج ، نان، ذرت و سیب زمینی مصرف کنید .

3- برای تامین پروتئین ، تخم مرغ ، جوجه و ماهی مصرف کنید . شیر کم چرب بنوشید.

4- غذاها را خوب بپزید و از خوردن مواد خام خود داری کنید.

5 - از غذاهای تخمیری ( مثل ماست ) استفاده کنید .

7 - میوه و سبزیجات نرم مثل موز میل کنید .

درصورت داشتن اسهال از مواد غذایی زیر استفاده نکنید :

محصولات لبنی و غذاهای چرب ، کافئین (قهوه ، چای ) و الکل ، غذاهای گازدار و نفاخ ( کلم ، پیاز، نوشابه های گازدار) و غذاهای سرخ شده ، روغن، خامه و کره زیاد .

 

د) تب

1- سوپ غنی شده با انرژی بالا را میل کنید . دفعات مصرف غذا را بیشتر کنید .

 2- مایعات فراوان بنوشید . انواع چای و دمکرده های گیاهی مثل لیمو و... مفید است . بیش از حد تشنگی آب جوشیده و سالم بنوشید .

 3- دوش آب سرد بگیرید .

4- مصرف دو عدد آسپرین یا استامینوفن 3 مرتبه در روز کافی است .

ذ) تهوع و استفراغ

1- غذاهایی مثل سوپ ، حلیم شیرین نشده و میوه هایی نظیر موز میل کنید .

 2- از غذاهای کم نمک و خشک مثل نان خشک استفاده کنید که باعث آرام شدن معده می شود .

3- از دم کرده گیاهی زنجبیل و نیز ترکیب آبلیموبه اضافه آب جوشیده سرد و سالم استفاده کنید 

4- از مصرف غذاهای چرب ، پرادویه ، خوردن فهوه و الکل بپرهیزید . اگر معده خالی باشد تهوع بیشتر می شود بعد از خوردن غذا دراز نکشید ( حداقل20 دقیقه صبرکنید )

ه) برفک دهان :

1- غذاهای نرم و خمیری میل کنید (هویج پخته ، تخم مرغ و سیب زمینی آبپز ، سوپ و حلیم )

 2- از مصرف غذاهای پر ادویه ، شور و چسبناک بپرهیزید . 3- مایعات بنوشید و از آبمیوه های خیلی ترش بپرهیزید .

4- الکل مصرف نکنید

 5 - بعد از غذا با آب نمک ولرم غرغره کنید تا باقیمانده های غذا خارج شده ، شرایط رشد قارچ فراهم نشود.

و) کم خونی :

برای جلوگیری ازکمخونی غذاهای حاوی آهن مثل غذاهای حیوانی، سبزیجات برگ تیره، حبوبات ،گردو ، فندق ، روغنهای دانه های گیاهی وغلات غنی شده را بیشتر مصرف کنید. درمان انگلهای خونخواردرصورت ابتلا بایستی صورت پذیرد .

ز) یبوست:

1- غذاهای با فیبر بالا ،سبزی ها و میوه ها مصرف کنید

 2-مصرف غذاهایی که دارای موارد نگهدارنده هستند نظییر کنسروها را کاهش دهید .

ر) سوزش سردل :

1- در هر وعده کم غذا خورده و از مصرف غذاهای نفخ آور بپرهیزید ومایعات زیاد بنوشید .

 3- بین زمان غذا خوردن و خوابیدن فاصله زیادی باشد تا غذای خورده شده هضم شود.

     تهیه و تنظیم : لیلا جهانتیغ کارشناس بهداشت خانواده

منابع : تغذیه در بیماران AIDS/ HIV دکتر کتایون طاهری - برنامه کشوری ایدزمرکز مدیریت بیماریها - بیماریهای عفونی مندل

[ ۱۳۸٧/۱۱/۱٦ ] [ ٩:٢٠ ‎ق.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]