ظروف یکبار مصرف یک تهدید جدی بر سلامت جامعه


امروزه با تغییر روش زندگی و گذر از شیوه سنتی به صنعتی و استفاده از فناوریهای نوین باعث شده که تهیه غذاهای مقوی و سالم ملل مختلف کم کم جای خود را به غذای های آماده و نیمه آماده و امروزی که هرگز از نظر ارزش غذایی قابل مقایسه با غذاهای سنتی نیستند داده و از آن مهمتر ظروف تهیه ، توزیع و نگهداری مواد غذایی که می توانند نقش کلیدی و تعیین کننده در سلامت غذا داشته باشند نیز تغییر یافته است .

این روزها استفاده از ظروف یکبار مصرف به صورت ظروف کاغذی ، پلاستیکی و مقوایی بشکل بشقاب ، کاسه ، بطری ، نی ، قوطی های فلزی ، لیوان و ... با تولید انبوه به اشکال فریبنده و زیبا بسیار متداول گردیده و وارد زندگی روزمره ما گردیده . در خانه ، محل کار ، همایش ها و جلسات ، مجالس عروسی و عزا ، روضه خوانی ، افطاری ، توزیع نزورات  و نوشیدن چای ، آب و نوشابه  از انواع ظروف یکبار مصرف استفاده می کنیم . البته ظاهراً کاملاً بهداشتی و مقرون به صرفه است اما غافل از اینکه با توجه به خطرات و پیامدهای استفاده از این ظروف به بایدها و نبایدهایی در استفاده از این ظروف باید توجه داشت .

عامل سرطان در ظروف یکبار مصرف:

در ساخت این ظروف به منظور جلوگیری از شکنندگی ظروف از مواد پلاستیکی لایزر استفاده می شود .

اگر در این ظروف آب جوش یا غذای داغ ریخته شود این مواد حل شده وارد بدن شده منجر به بروز سرطان های مختلف می شوند . این خاصیت در ظروف شفاف که در جامعه کاربرد بیشتری هم دارند بدلیل در صد بالای مواد سرطانزا اهمیت بیشتری دارد .

هنگام تهیه و استفاده از ظروف یکبار مصرف باید به نکات مهم ذیل توجه داشت :

- پشت ظروف را نگاه کنید و با مشاهده یک مثلث کوچک که داخل آن PS یا سایر علائم ثبت شده کیفیت ظروف را کنترل نمایید

- این ظروف از فروشگاههای معتبر با مارک و لیبل مشخص تهیه نمایید.

- استفاده از نوع رنگی این ظروف احتیاط بیشتری را می طلبد چرا که اجناس یکبار مصرف توانایی نگهداری رنگ را ندارد و هنگام تماس با چای یا غذای داغ رنگ حل شده و خورده می شود .

- استفاده از ظروف یکبار مصرف  جهت نگهداری مواد غذایی مانند لبنیات ، بطری های آب معدنی نیز مستلزم رعایت نکات ایمنی خاص است و به هر نوع پلاستیکی نباید مجوز بسته بندی مواد غذایی داده شود .

- یکی از پر مصرف ترین ظروف بطری های آب آشامیدنی می باشد . معمولاً جنس این بطری ها از PVC است که مشکلی برای انسان بوجود نمی آید اما اگر آب بیش از 6 ماه در این ظروف نگهداری شود آلوده می شوند . لذا باید از استفاده مکرر این ظروف برای نگهداری آب در یخچال خودداری کنید . همچنین مواد ترشی مانند آبلیمو ، آبغوره و سرکه در طولانی مدت در این ظروف نگهداری نشود . به این دلیل که خاصیت اسیدی این مواد باعث تأثیر بیشتری بر بطری می شود .

- به هیچ وجه چه غذا و چه نوشیدنی در صورتیکه بیش از 40 درجه سانتی گراد حرارت داشته باشد نباید در ظروف یکبار مصرف ( پلاستیکی ) حتی تأیید شده ها ریخته شود .

- غذا نباید بیش از 2 ساعت در این ظروف بماند

- نوشیدن چای با حرارت 70 در لیوان های پلاستیکی (شفاف ، مات  یا سفید ) مضر است بهتر است از لیوانهای با منشأ کاغذی و مقوایی استقاده کرد .

- استفاده ظروف از جنس فوم و چوب پنبه ای برای غذای گرم بهتر است ولی با توجه به منافذی که در این ظروف وجوددارد غذا چه گرم و چه سرد باید بلافاصله مصرف شود .

- توصیه متخصصان بهداشتی  استفاده از ظروف یکبار مصرف کاغذی و در درجه بعد  استفاده از ظروف  پلاستیکی می باشد که از مواد اولیه مناسب و مورد تأیید وزارت بهداشت و درمان ساخته شده باشند.

امروزه شاهد افزایش بیماریهای گوارشی از جمله سرطان های دستگاه گوارش مانند سرطان مری ، معده ، روه بزرگ ، لوزالمعده و کبد هستیم و بی شک استفاده ناصحیح از ظروف یکبار مصرف که اغلب پلاستیکی و پلیمری هستند نقش بسزایی در بروز این بیماریها داشته و روز  به روز هم بیشتر می شود .

تهیه و تنظیم : محمود فاطمی