فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

" ماهی "

" ماهی "


ماهی و آبزیان از گذشته بعنوان یکی از غذاهای بسیار مهم از حیث ارزشها دارویی مطرح بوده است. در دهه های اخیر نیز با توجه به رشد روزافزون جمعیت و در حالیکه نیمی از مردم دنیا دچار سوء تغذیه هستند، ماهی می تواند در مقام تأمین پروتئین مصرفی مردم از جایگاه ویژه ای برخوردار باشد. ماهی با دارا بودن 19% پروتئین و جذب 99% از این میزان پروتئین و همچنین چربیها و اسید آمینه های ضروری بدن و ویتامینها و موادمعدنی مهم از نظر غذایی دارای ارزش بسیار بالایی می باشد. همچنین در چندین بیماری مانند ناراحتیهای گوارشی و عروقی بعنوان یک دارو مطرح می باشد. در دهة هفتاد معلوم شد که اسکیموهای گرینلند علی رغم مصرف بالای چربی و پروتئین و کلسترول مصرفی به بیماریهای قلبی دچار نمی شوند.
این تفاوت در نوع چربی مصرفی آنهاست، چربی ماهی و محصولات دریای غیراشباع می باشد و چربی موجود در گوشت قرمز و حتی گوشت سفید طیور عمدتاً از چربیهای اشباع شده   می باشد.

تجارب بالینی نشان می دهد که:

- چربی امگا 3 موجودر در گوشت ماهی در جلوگیری از سکته مغزی لخته شدن خون در عروق چشم و مغز و سایر اندام نقش مهمی دارد.

- چربی امگا 3 سبب کاهش میزان تری گلیسریدها می شود.

- چربی امگا 3 بعلت اثر بر روی پروستاگلاندین می تواند سبب کاهش فشار خون گردد.

- ماده امگا 3 یک اسید چرب است که نقش عمده ای در جلوگیری از آرتریتها (تورم مفاصل) دارد.

-چربی امگا3 نقش ضد سرطان دارد، بطوریکه در زنان اسکیمو سرطان سینه بسیار نادر است.

مواردی که در خرید ماهی تازه باید مورد توجه قرار گیرد :  

1-آبزیان را فقط از عرضه کنندگان مجاز خریداری کنید .
2-ماهی تازه باید در کنار یخ و یا در یخچال نگهداری شود. از این رو از خرید ماهیانی تازه ای که بدون یخ و یا خارج از یخچال عرضه شده اند پرهیز کنید .

3-ماهیان منجمد را حتما باید در فریزرنگهداری کرد. بنابراین از خرید آبزیان منجمدی که در خارج از محیط فریزر عرضه        می شود خودداری کنید . 

4-از خرید ماهیان فیله یا استیک شده فاقد بر چسب و اطلاعات مربوط به نوع ، تاریخ تولید و انقضاء و شماره پروانه بهداشتی خودداری کنید    

5-قبل از خرید ماهی اقدام به بازرسی آن کنید .

6-از خرید آبزیان منجمدی که دردمای محیط و یا در آب ، انجماد زدایی شده و به اسم ماهی تازه به فروش می رسند جدا پرهیز کنید خروج خونابه از بدن ماهی و وجود بافتی نرم و شل ازویژگی چنین ماهیانی است.

ویژگیهای ماهی تازه :

چشمهابرامده ,آبششها دارای رنگ طبیعی , پوست مرطوب لزج و براق , جداره شکمی سفت و محکم , فلسها براحتی کنده نمی شود, بوی علف دریایی میدهد, با فشردن انگشت به بافت جای انگشت به سرعت به حالت اول بر میگردد

ویژگیهای ماهی فاسد:

چشمها فرو رفته و کدر , آبششها دارای رنگ قهوه ای تیره , پوست خشک و کدر و فلسها براحتی کنده می شود , بوی ترشیدگی و گندیدگی می دهد, بافت پس از فشرده شدن با انگشت به حالت اول بر نمیگردد .

خانم مهندس فاطمه شهرکی کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان زهک

[ ۱۳۸۸/۱/۱٥ ] [ ۱٢:٢۳ ‎ب.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]