فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

رازهای تغذیه ای در پیشگیری از پیری پوست

رازهای تغذیه ای در پیشگیری از پیری پوست


رژیم مناسب برای پیشگیری از پیری پوست و حفظ سلامت آن ، تقریبا" همان رژیمی است که برای کل بدن مورد نیاز است این رژیم ، فرایند پیری سلولی را کند می سازد و پوست نیز به عنوان جزئی از بدن با این رژیم سلامتی بیشتری به دست می آورد رعایت بعضی نکات خاص در مورد پوست اهمیت خاصی دارد  تعادل و تنوع در رژیم غذایی ضروری است در رژیم متعادل ، دریافت کافی کلیه مواد مغذی مورد نیاز است تا فرد دچار تغذیه پروتئین و کمبود ویتامین و املاح نشود. استفاده از هرم غذایی و برنامه راهنمای روزانه غذا یک شیوه آسان و قابل درک برای اطمینان داشتن یک رژیم غذایی متعادل است برای اینکه مطمئن باشیم کلیه مواد مغذی در حد نیاز تامین شده است ، بهتر است در هر گروه  غذایی از مواد متنوعی استفاده کنیم  میوه ، سبزی  ، مواد غذایی تازه کلید جوانی است و از پیری زود رس جلوگیری می کند زیرا حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است بسیاری از رنگ دانه های شیمیایی که در میوه ها و سبزی ها موجودند ، خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی دارند این آنتی اکسیدانها از تخریب سلولی جلوگیری می کند ، برای اطمینان از وجود آنتی اکسیدان کافی در میوه و سبزی ، آنها را باید به صورت خام و تازه ( یا نیم پز ) مصرف نمود ، چون حرارت و نگهداری در یخچال و فریزر  میزان آنتی اکسیدان آنها را کاهش می دهد مایعات نیز اهمیت زیادی در پیشگیری از پیری پوست دارد.  پوستی که رطوبت زیاد داشته باشد کمتر چروک می شود پس با مصرف مقدار زیادی آب در طی روز آب مورد نیاز برای تعریق پوست فراهم  می شود تا خشک نشود متخصصان توصیه می کنند 6 تا 8 لیوان آب در روز نوشیده شود.  قهوه و نوشابه منابع خوبی برای تامین مایعات نیستند زیرا  حاوی کافئین می باشند که یک ماده دیور تیک ( ادرار آور ) است و موجب  دفع آب به صورت ادرار می شود کنترل کالری مصرفی نیز اثر چشم گیری در پیشگیری از پیری پوست دارد اضافه یا کم کردن سریع وزن پوست را چروک می کند ، زیرا با افزایش چربی بدن پوست کش آمده و با لاغر شدن ، چربی بدن تحلیل می رود و پوست جمع شده ، چروک می خورد البته میزان جمع شدن پوست به سن فرد ، ژنتیک و دیگر عوامل موثر مثل نوع رژیم غذایی بستگی دارد پس باید مراقب کالری مصرفی برای پیشگیری از اضافه وزن بود کسانی که قصد کاهش وزن دارند حتما" باید زیر نظر متخصص تغذیه رژیم بگیرند چراکه اضافه و کم کردن مرتب وزن نه تنها برای پوست بلکه برای کل بدن مضر است

پخت غذا نیز تاثیر جدی بر روند پیری پوست دارد شیوه کلی پخت غذا استفاده از حرارت است و متخصصان معتقدند افزایش حرارت موجب تغیر محتوای مواد غذایی می شود این بدین معناست که در هر نوبت گرم کردن غذا ، فرایندهای تخریبی اکسیداسیون به سرعت بالا می رود به عبارت دیگر حرارت ، مواد مغذی و آنتی اکسیدانهای موجود در غذا را نیز کاهش داده و زمینه اصلی پیری پوست را فراهم می کند.  نخوردن غذای پخته هم اشتباه است و نباید مصرف غذاهای پخته شده برای مصون  ماندن از اثرات  مخرب آن کاملاً قطع شود اما باید مدت زمان پخت مواد غذایی را کاهش داد و از سرخ کردن زیاد غذاها و پختن آن با مقادیر فراوان روغن و چربی پرهیز نمود .

بهترین روش پختن غذا با مواد غذایی کاملاً تازه در مدت کم و مصرف سریع است .

برخی مواد غذایی که مانع پیری زود رس می شوند عبارتند از :

بعضی از میوه ها و سبزی ها که علاوه بر قندهای طبیعی حاوی ویتامین C وربیوفلانیوئیدها هستند که ضد سرطان می باشند این مواد غذایی در نگهداری و پایداری ساختمان سلولی موثر بوده و مانع شل شدن پوست می شوند.  کربنات ( پرتقال ، گریپ فرود، انواع لیمو و نارنگی ) انواع توت ، گوجه فرنگی ، فلفل دلمه ای ، طالبی ، توت فرنگی ، خربزه ، هندوانه ، آلبالو ، گیلاس ، کیوی ، سیب زمینی ، و سبزیهای برگ سبز ، مثل کلم بروکلی ، حاوی ویتامین C فراوانی هستند .

انگور ، کشمش ،آلبالو  ، نارنگی ، پرتقال ، گریپ فرود  و لیمو ترش از جمله موادی هستند که حاوی بیوفلاو نوئید زیادی می باشند

کلروفیل نیز یکی از موادی است که مانع پیری زود رس می شود . جعفری ، یونجه ، اسفناج ،کلم بروکلی ، تره ، نعناع ، مرزه ، برگ چغندر و ریحان از مهمترین منابع کلرفیل می باشند

لاز م به ذکر است کلروفیل خام و پخته خواص یکسان دارند .

در پایان توصیه های عمومی برای پیشگیری از پیری پوست به قرار زیر است :

-         نگهداری وزن مناسب

-         مرطوب نگه داشتن پوست بدن

-         افزایش مصرف روزانه سبزی و میوه

-         عدم مصرف غذاهای پر چرب

-         استفاده از سیر در غذای روزانه

-         ترک مصرف دخانیات و ...

-         گنجاندن غذاهای متنوع در برنامه غذایی روزانه

-         مصرف 6 تا 8 لیوان آب در طول روز

-         جلوگیری از قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید

-         مصرف پروتئین بیشتر ( بخصوص مرغ و ماهی )

-         پرهیز از مصرف چای پر رنگ و قهوه به مقدار زیاد

-         جلوگیری از اخم کردن و سعی در آزاد نگه داشتن ماهیچه های صورت و پیشانی

-         مراقبت ویژه به منظور جلوگیری از ایجاد چین و چروک های اطراف چشم

-         ماساژ روزانه عضلات صورت در صبح و بعد از ظهر هر بار به مدت 15 دقیقه

-         استفاده کمتر از غذاهای کنسرو شده و افزایش مصرف غذاهای تازه

-         دوری از استرس و ناراحتی فکری و میل کردن غذا به صورت آهسته و در آرامش کامل

تهیه و تنظیم  :  مردان سراوانی کارشناس بهبود تغذیه جامعه حوزه معاونت بهداشتی

منبع : مجله دنیای تغذیه شماره 80

[ ۱۳۸۸/۱/۱٥ ] [ ۱٢:٢٤ ‎ب.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]