فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

نقش زنان در تامین غذای سالم

مصرف غذا در انسان از دروان جنینی آغاز می شود ، با تولد ، غذای آماده ،  شیر مادر مناسب با سن به کودک  عرضه ، و پس از چند ماه غذای کمکی و سپس غذای سفره ، اغلب افراد بالغ حداقل سه وعده غذایی را مصرف می کنند .  با انواع غذاهایی که مصرف می کنیم نیاز های  غذایی  متفاوت میلیاردها


 سلول تامین می شود.

عادات غذایی و ذائقه از کودکی ،  با نوع غذایی که مادر در سفره میگذارد  شکل میگیرد، اگر مادر غذایی را دوست نداشته باشد یا دانش و  مواد اولیه آنرا نداشته باشد، قطعاً کودک با محروم شدن از آن تحت رفتارهای غذایی خانواده ، از دریافت آن غذا بی نصیب خواهد شد و ذائقه اش دیگر پذیرش آنرا پیدا نمی کند و او هم مثل مادرش آن غذا را دوست نخواهد داشت .

بنا براین دانش تغذیه ای مادر ، نقش مهمی در سلامت خانواده و شکل گیری عادات غذایی دارد ، نقشی که ممکن است از اهمیت آن غافل شویم .

در این میان نباید از اهمیت آموزش چشم پوشی کنیم،  مادر بایستی اطلاعات غذایی خود را با مطالعه ، استماع رسانه ها ی شنیداری و دیداری ارتقاء دهد . مادر هزاره سوم بایستی گروههای غذایی را کاملاً بشناسد و اهمیت آنها را در تامین  سلامت خانواده در نظر داشته باشد،  اهمیت ویتامین و املاح و ریز مغذی ها را بداند،  نقش  منفی  تنقلات و نوشابه های گازدار سرشار از قند و میان وعده ها ی آماده(  fast food   ) را مد نظر داشته باشد،  همچنین خواص انواع گوشت قرمز و سفید و غذاهای دریایی را مطالعه کرده باشد ، حتماً مشوق خانواده به مصرف نمک تصفیه شده یددار باشد ، اگر چه بایستی نقش انواع روغن را در تامین سلامت خانواده بطور واضح  بیان نماید .

سبزیجات ، لبنیات و حبوبات را باندازه مصرف کند  ، طرز تهیه غذاهای محلی و بومی ،  را خود بداند  و به بهانه ورود به عصر  تجدد از آنها عبور ننماید .  اگر فرد سالمندی با آنها زندگی می کند ،   ضمن اینکه حقوق کودکان ضایع نشود،  غذای مناسب وی را  نیز تهیه کند، چرا که آموزه های دینی و اخلاقی ، وجود سالمندان را موجب برکت می دانند. همانطور که نقش  مادر خانواده در سرنوشت جمع موثر است ،  از طریق انتخاب و طبخ غذای مناسب و ترویج عادات غذایی مفید و طبیعی نقش مهمی در سلامت خانواده و اعتلای کشور خواهد داشت  ،چرا که غذای سالم سوخت موتور بدن برای تولید فکر  سالم است .

نویسنده :سید محسن طباطبایی کارشناس واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی

 

[ ۱۳۸۸/۱٠/۱٧ ] [ ۸:۱۸ ‎ق.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]