فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

 

ضررهای روغن های جامد

روغن های خوراکی به 2 دسته تقسيم ميگردندند : حيوانی و نباتی روغنهای حيوانی جامد و نباتی مايع هستند.علّت مايع بودن يا جامد بودن بستگی به اشباع بودن ملکول روغن دارد. روغنهای مايع را روغنهای اشباع نشده مينامند چون در ترکيب آنها اتم هيدروژن نسبت به روغنهای جامد کم است و اين اتم هيدروژن هست که خاصيت جامد بودن را به روغن ميدهد . به اين علّت هست که برای جامد کردن روغنهای نباتی نسبت به تزريق هيدروژن در آن اقدام ميکنند که البتّه به علّت مضر بودن آن در کشورهای اروپايی توليد روغنهای نباتی جامد ممنوع هست ولی متاسفانه در ايران و کشورهای جهان سوم هنوز توليد آن به علّت اينکه  سيستم بهداشتی که بر اساس اوّل پيشگيری و بعد معالجه پايه ريزی نشده  هنوز توليد اين روغنها آزاد است

به گفته وزير بهداشت, 85 درصد ايرانيان از روغن جامد استفاده مي‌‏كنند.  , دكتر كامران باقري لنكراني, وزير بهداشت, درمان و آموزش پزشكی گفت: متاسفانه شيوع بيماري‌‏هاي قلبي در كشور بالا است كه اين موضوع به عادات غذايي نامناسب مردم, استعمال سيگار و عدم تحرك آنها بازمي‌‏گردد.

 

بر اساس اطلاعات و آمار موجود، روزانه ۸۰۰ مورد مرگ در كشور اتفاق ميافتد كه ۳۰۰ مورد آن به دليل بيماريهاي قلبي و عروقي است. بدون شك يك علت عمده ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي، شيوه نامناسب زندگي از جمله تغذيه نامناسب است. نكته مهم اينكه زمينه اين بيماريها از دوران كودكي در بدن شكل ميگيرد. تمايل به مصرف غذاهاي چرب، شور، برشته، سرخ شده ودودي شده از كودكي شكل ميگيرد و ذائقه ما را ميسازد و عوض كردن آن در بزرگسالي مشكل است. يكي ديگر از مهمترين مشكلات تغذيهاي در كشور ما كه از همان كودكي در فرهنگ غذايي ما جا افتاده، مصرف روغنهاي نباتي جامد يا هيدروژنه است

بين اين چربي‌ها و سكته قلبي ارتباط مستقيمي وجود دارد.
روغنهاي نباتي مايع با دارا بودن مقادير كافي از اسيدهاي چرب غيراشباع و نداشتن كلسترول براي تغذيه، مناسب تر از روغن جامد هستند. اكثرروغنهاي نباتي مايع مقدار بسيار كمي اسيد چرب اشباع و به ندرت ايزومرهاي ترانس دارند در حالي كه روغن هاي جامد حاوي مقدار زيادي چربي اشباع شده و ايزومر ترانس هستند.لازم به ذكر است كه روغنهاي نباتي جامد ابتدا به صورت مايع هستند و در كارخانه هاي توليد روغن براي بالا بردن مقاومت، آنها را هيدروژنه يا جامد ميكنند. در اين فرايند اسيدهاي چرب روغن، اشباع ميشود و به همين دليل به اين روغنها اشباع شده ميگويند. روغنهاي جامد مدت بيشتري قابل نگهداري هستند، حرارت را بهتر تحمل ميكنند و علاوه براين به نور حساس نيستند ولي به دليل داشتن اسيدهاي چرب اشباع شده براي سلامت    زيان آورند.علاوه بر اين، جريان هيدروژنه كردن اسيدهاي چرب ترانس هم كه ضرر مضاعفي براي سلامت دارد در اين روغنها بوجود ميآيد. به همين دليل روغنهاي جامد اگر چه براي سرخ كردن در حرارت زياد، بهتر از روغن هاي مايع معمولي هستند، اما بطور كلي در ليست غذاهاي خطرناك قرار ميگيرند.

 در نتيجه براي پيشگيري از افزايش كلسترول خون، به جاي روغن حيواني و روغن نباتي جامد از روغن‌هاي مايع مانند روغنهاي زيتون و آفتابگردان استفاده كنيد.

غذاهای محلی سیستان (2)

لندو

مواد لازم :

گندم سفید و درشت                            یک کیلو گرم

خرما                                                     5/1کیلو گرم

کنجد                                                    نیم کیلو گرم

طرز تهیه :

ماهی تابه را داغ کرده و یک مشت گندم داخلش ریخته وبا پارچه و یا قاشق هم می زنیم تا نسوزد و گندمها بطور یک نواخت قرمز شود و بعد داخل ظرفی که قبلا خرماهای بدون هسته را در آن قرار داده ایم می ریزیم ومخلوط می کنیم . کنجدها را پوست کنده و تفت داده ، روی خرماها می ریزیم و مخلوط کرده به شکلهای گرد ، تخم مرغی به دلخواه شکل داده و استفاده می کنیم .

[ ۱۳۸٦/۱/٢۳ ] [ ٩:٠۸ ‎ق.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]