فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

سبزيجات

سالم سازي سبزيجات و ميوه ها

ميوه ها و سبزيجات از اجزاي مهم رژيم غذايي سالم است . اين مواد ميتواند به پيشگيري از بيماريهاي عمده ايي نظير بيماريهاي قلبي و عروقي و برخي از انواع سرطانها بخصوص در دستگاه گوارش كمك كنند .مصرف كم ميوه و سبزي باعث 19%از سرطانهاي دستگاه گوارش ، حدود 13%از بيماريهاي قلبي و 11%از سكته هاي مغزي در سراسر دنياست .

مواد مختلفي در ميوه ها و سبزيجات  وجود دارد كه باعث ايجاد اثرات محافظتي در برابر بيماريها ميشوند، مواد سرطان زا را سركوب يا مهار ميكنند ، مانندانواع ويتامين ها  ،اسيد فوليك ، و الياف غذايي و غيره

نظر به اينكه براي آبياري و تغذيه سبزيجات و درخت هاي ميوه اغلب از آبهاي آلوده و كودهاي انساني وحيواني استفاده ميشود و حيوانات اهلي و وحشي نيز در مزارع كشت سبزيجات و باغات رفت و آمد دارند ،لذا اين محصولات به انواع و اقسام تخم انگلها و ميكروب ها آلوده هستند .و مصرف كنترل نشده آنها بصورت خام اعم از سبزي خوردن ،سالاد فصل ، همراه ساندويچ ، و ... باعث بروز و اشاعه بيماريهايي از قبيل انواع انگلهاي روده ايي وبيماريهاي عفوني ،انواع اسهال ها ،حصبه ،وبا و ..... در جامعه ميگردد.

لذا به خواننده گان عزيز توصيه و تاكيد ميشود براي جلوگيري از مبتلا شدن به انگلها و بيماريهاي فوق حتما ميوه هاوسبزيجاتي را كه ميخواهند بصورت خام مصرف كنند به طريقه زير سالمسازي ( پاكسازي ، انگل زدايي ،ضد عفوني،شستشو )كرده وسپس به مصرف برسانند.

مراحل سالم سازي سبزيجات و ميوه ها

 مرحله اول: پاكسازي

ابتدا سبزيجات را بخوبي پاك كرده ،شستشو دهيد تا مواد زايد و گل ولاي آن برطرف شود

مرحله دوم انگل زدايي:

      

سپس سبزيجات و ميوه ها را در يك ظرف گودريخته وروي سبزي ها وميوه ها راپر از آب  كرده  به ازاي هر ليترآب داخل ظرف حاوي سبزي  وميوه 3 تا 5قطره مايع ظرفشويي معمولي به آن اضافه كنيدقدر ي بهم بزنيد تا تمام آنها در داخل كفاب قرارگيرد  5دقيقه سبزيها و ميوه ها را در كفاب نگه داريد سپس سبزيها و ميوه ها را از روي كفاب جمع آوري كرده و كفاب را تخليه كرده آنگاه ظرف و سبزيها و ميوه ها را مجدا با آب سالم شستشو دهيد تا تخم انگلها و باقي مانده مايع ظرفشويي از آنها جدا شود

مرحله سوم ضد عفوني :

براي ضد عفوني و از بين بردن ميكروبها ،1 گرم (نصف قاشق چايخوري )پودر پركلرين 70  درصد را درظرف 5 ليتري پراز آب ريخته كاملا حل كنيد تا محلول ضد عفوني بدست آيد. سپس سبزيها و ميوه ها انگل زدايي شده را براي مدت 5 دقيقه در محلول ضد عفوني كننده اخير قرار دهيد تاميكروبهاي آنها كشته شوند .

مرحله چهارم شستشو:

سبزيها و ميوه ها ضد عفوني شده را مجدا با آب سالم بشوئيد تا باقيمانده كلر از آنها جدا شوند و سپس مصرف نمائيد .

نكات مهم بهداشتي :

- به دليل اينكه باكتري ها بخوبي بر روي سطح برش ميوه و سبزي رشد ميكنند .دقت كنيد كه آنها را در حال برش روي تخته آلوده نكنيد .

- مواظب باشيد خودتان هم به يك منبع آلوده كننده تبديل نشويد.

- قبل از آماده كردن غذا دستهايتان را باآب و صابون خوب بشوئيد

- اگر به بيماري اسهالي مبتلا هستيد براي ديگران غذا آماده نكنيد

- هنگام تهيه غذا به كارهايي مثل تعويض پوشك بچه نپردازيد چرا كه براحتي امكان انتقال آلودگي فراهم ميشود.

-  موارد بيماريهاي ناشي از مواد غذايي را به نزديكترين مركز بهداشتي و درماني گزارش دهيد.

تهيه و تنظيم : ليلا جهانتيغ كارشناس بهداشت عمومي

 

 

 

[ ۱۳۸٦/٦/۱ ] [ ۱٠:۱٩ ‎ق.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]