فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

سرطان پوست

سرطان پوست

خلیل شهریاری – مدیر گروه بیماریها

منبع: شیوا رحمانی بصیر / سرطان های شایع چاپ اول 1386– مرکز مدیریت بیماریها

شیوا رحمانی بصیر / سرطان و راههای پیشگیری از آن چاپ اول 1386– مرکز مدیریت بیماریها

پوست خارجی ترین پوشش بدن است که ما را در برابر گرما ، نور ، صدمات و عفونت حفظ کرده و دمای بدن را متعادل ، آب و چربی و ویتامین را ذخیره می کند . همچنین دریافت کننده تحریکات حسی ، ترشح کننده عرق و تنظیم کننده


دمای بدن است . پوست شامل سه لایه خارجی(نقش محافظ لایه های زیرین) ، میانی(غدد عرق ، ریشه های مو ، رگ های خونی و پایه های عصبی در این لایه قرار دارند) و داخلی (سلول های چربی قرار دارند) است .

سرطان پوست به بیماری اطلاق می شود که سلول های سرطانی در لایه های مختلف پوست بوجود می آید . سرطان پوست در جاهایی که بیشتر در معرض نور خورشید است مانند صورت، گردن، دستها و بازوها رایج تر است

علل ایجاد سرطان پوست

عامل اصلی سرطان پوست اشعه ماورای بنفش خورشید (UV) می باشد. محیط زندگی فرد ، تاثیر زیادی در ایجاد این نوع سرطان دارد به نحوی که ساکنین مناطقی که سطح بالایی از UV را دریافت می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند . سرطان پوست در افراد با پوست و چشم روشن بیشتر دیده می شود . همچنین وراثت در صورتی که سابقه سرطان پوست در خانواده وجود داشته باشد .

علائم و نشانه ها :

  • ایجاد تغییر بر روی پوست
  • ایجاد زخم یا زایده ای جدید که بهبود نمی یابد
  • خال های غیر معمول

شروع سرطانهای پوست ممکن است به صورتهای زیر دیده شود:

  • توده کوچک ، نرم ، براق ، رنگ پریده یا چسبناک
  • توده سفت و قرمز
  • توده خونریزی دهنده
  • خال قرمز مسطح ، زبر ، خشک یا پوسته

راههای جلوگیری از سرطان پوست

  • حتی المقدور از رویارویی با نور آفتاب بین ساعات 11 صبح تا 4 بعد از ظهر خودداری شود
  • با پوشیدن لباسهای بلند ، از پوست خود محافظت کنید
  • استفاده از کرم های ضد آفتاب با SPF 15 به بالا
  • استفاده از کلاه (لبه دار) برای پوشیدن صورت ، گوش ها و گردن
  • استفاده از عینک های آفتابی با جذب اشعه ماوراء بنفش 99 الی 100 %
  • از کودکان خود در برابر نور آفتاب محافظت کنید

کلید حفظ سلامت درمقابل سرطان پوست

ابتدا پیشگیری از آن و در صورت بروز

کشف زود هنگام و درمان مناسب آن است.

نقش میوه و سبزی در پیشگیری از سرطان

 

سبزی ها و میوه ها ، محتوی نوعی مواد سلولزی هستند که فیبر نامیده می شوند . مصرف میوه ها و سبزی ها موجب کاهش بروز سرطان روده بزرگ می شود. بدین ترتیب که مواد فیبری با تسریع حرکت غذا در دستگاه گوارش، سرعت تخلیه روده را افزایش می دهند که این امر موجب کاهش تماس مواد سرطان زا با دیواره روده می شود. همچنین مواد سرطان زا با فیبرها ترکیب و بدون جذب شدن از بدن خارج می شوند. اثر دیگر فیبرها جذب اسیدهای صفراوی و کاهش عمل باکتری ها بر روی آنها است . فیبرها به رشد باکتری های مفید روده ای نیز کمک می کنند.

همچنین مصرف فیبر ، میزان  ابتلا به سرطان سینه را در زنان کاسته است چون مانع از جذب استروژن اضافی در سلول های سینه می شود.

سعی کنید :

1- همیشه از نان تهیه شده با سبوس به جای نان تهیه شده با آرد سفید استفاده کنید. مثلاً نان سنگک خیلی بهتر از نان باگت یا نان لواش است.

2- در رژیم غذایی روزانه و هنگام تهیه غذاها از سبزی های تازه بهره بگیرید.

3- درکنار هر غذا یک ظرف سالاد تهیه شده از سبزیجات فصل مصرف کنید. همچنین از سیر، پیاز و گوجه تازه استفاده کنید.

4- گندم بو داده که حاوی سبوس است ، هم خوراکی لذیذی است و هم بسیار مفید است.

5- مصرف موادی چون توت خشک، انجیر خشک و کشمش در بین وعده های غذایی بسیار مفید است، هم از نظر تأمین املاح کافی برای بدن و هم از نظر تأمین فیبر.

یک توصیه خوب :

خوردن روزی یک عدد سیب با پوست

شما را از ابتلا به سرطان روده مصون می دارد

[ ۱۳٩٢/٢/۱٤ ] [ ۱٢:٤٥ ‎ب.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]