فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

زولبیا وبامیه

زولبیا وبامیه

تهیه و تنظیم : مهدی کیخا صابر

منابع :  دستورالعمل ها و آیین نامه های مرکز سلامت محیط و کار – فرم آیین نامه ماده 13 شیرینی فروشی ها و قنادی ها

 

زولبیا و بامیه یکی از شیرینی های اصیل و پر طرفدار ایرانی  در ماه مبارک رمضان می باشد .از مواد اولیه این نوع شیرینی که امروزه از آن استفاده  می کنند، می توان به روغن، آرد، شکر، تخم مرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران   اشاره کرد                                         .

اگر در تهیه زولبیا و بامیه از مواد سالم مانند عسل، روغن کنجد، گلاب و زعفران، لبنیات پاستوریزه و تخم مرغ های سالم و بدون شکستگی استفاده شود، این ماده غذایی برای


بدن بسیار مقوی و مفید است.

نکات بهداشتی درباره زولبیا و بامیه  

زولبیا و بامیه باید عطر و طعم مناسب و رنگ روشن داشته و آثار ذرات سوخته شده روی آن ها نباشد، همچنین این نوع شیرینی جات نباید بیش از حد خمیر باشد و استفاده از هرگونه رنگ خوراکی به استثناء زعفران در تهیه آن ممنوع می باشد.      

سوختگی و تغییر رنگ قهوه ای زولبیا و بامیه نشان دهنده این است که آن را در روغن های سوخته و چند بار استفاده شده تهیه کرده اند که به دلیل وجود سم مهلک آکریلامید به شدت سرطان زا است.

دیگر نکاتی بهداشتی

1- رعایت بهداشت فردی (پوشیدن روپوش سفید و تمیز، استفاده از کلاه و دستکش و ...) در محل تهیه زولبیا و بامیه الزامی است و  همچنین کارگران عرضه کننده باید دارای کارت بهداشت و سلامت معتبر باشند

2 - ظروف طبخ زولبیا و بامیه روزانه پس از استفاده کاملاً شسته، تمیز و گندزدایی شوند.

3- مکانهای عرضه می بایست دارای شرایط بهداشتی مناسب ( کف دیواره قابل شستشو ، آب لوله کشی ، روشویی ، کف شور ، زهکشی مناسب ، تهویه مناسب و حشره کش باشد.)

4-  ظروف طبخ زولبیا و بامیه روزانه پس از استفاده کاملاً شسته، تمیز و گندزدایی شوند.

5- واحدهای قنادی عرضه‌کننده زولبیا و بامیه، برای بسته‌بندی باید از انبرک و یا دستکش یک بار مصرف استفاده کنند.

6- استعمال دخانیات در هنگام تهیه و فروش زولبیا و بامیه ممنوع است.

7- بهره برداران می بایست زولبیا و بامیه را در حجم کمتر و به صورت روزانه خریداری نموده و از عرضه محصولات باقیمانده از روزهای قبل جدا خودداری نمایند.

8- در تهیه زولبیا و بامیه از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده  و در زمان سرخ کردن از حرارت با شعله بالا(حداکثر170 درجه سانتیگراد) خودداری گردد.

9- از برگرداندن روغن مصرف شده به ظروف اصلی خودداری کنند.

10- زولبیا و بامیه می بایست تنها از مراکز مجاز و معتبر که اجازه تولید و عرضه این محصول را دارند                 ( کارگاههای مجاز و شیرینی پزی های معتبر ) تهیه گردد و بهره برداران موظف هستند که محصول را هر روز به همراه فاکتور خرید مهر شده به تاریخ روز خریداری و در هنگام بازرسی به بازرسان بهداشت محیط نشان داده شود.

11- انتقال زولبیا و بامیه از محل تولید می باست در سینی های از جنس ظروف بهداشتی بدون سیاهی و زنگ زدگی با روکش سلفونی توسط خودروهای مسقف صورت پذیرد .

12- متصدیان  موظف هستند در هنگام عرضه زولبیا و بامیه از جعبه های مقوایی بهداشتی و استاندارد استفاده کنند..

13- برای جلوگیری از آلودگی محصول تولید شده، لازم است در محل عرضه روی آن با سلفون تمیزی پوشیده شود.

14- محل نگهداری زولبیا و بامیه خشک و خنک  همچنین دور از تابش مستقیم خورشید و حشرات و جوندگان قرار گیرند.

 15- کیفیت محصول زولبیا و بامیه از نظر رنگ ، عطر ، طعم ، سوختگی و شکستگی ، شیره و ... کنترل گردد.

توصیه مهم :

 مصرف این مواد غذایی ( زولبیا و بامیه ) برای افراد دارای فشار خون بالا و بیماران قلبی و عروقی بعلت استفاده از نشاسته ، قندو روغن بالا در تولیدشان ، توصیه نمیگردد و قبل از مصرف می بایست با پزشک معالج هماهنگی لازم بعمل آید .

[ ۱۳٩٢/٥/٢٩ ] [ ۱٢:٥٩ ‎ب.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]