فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

تب خونریزی دهنده کریمه کنگو

تب خونریزی دهنده کریمه کنگو        

تهیه کنند : غلامحسن محمدزاده کارشناس بیماریهای زئونوز معاونت بهداشتی

منابع : راهنمای کشوری مبارزه با بیماریها  تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ، مرکز مدیریت بیماریها  سال 1389

 

تب خونریزی دهنده  ویروسی کریمه کنگو (CCHF) یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان که بدلیل ورود غیرقانونی دام ، کشتار دام در اماکن و مکانهای غیربهداشتی ، عدم استفاده از وسایل حفاظت فردی در هنگام ذبح دام و.... 


 از سال 1378 موارد مظنون وقطعی بیماری در ایران گزارش گردید

تب کریمه کنگو یک بیماری تب دار حاد و خونریزی دهنده بوده که به وسیله کنه منتقل می شود و مرگ ومیر بالا دارد.با وجودی که بیماری مخصوص حیوانات است ولی موارد تک گیر و همه گیری های ناگهانی این بیماری در انسانها نیز اتفاق می افتد.

راههای انتقال بیماری :     
-گزش کنه یا دستکاری وله کردن آن، یکی از مهمترین راههای انتقال ،گزش بوسیله کنه می باشد      
-تماس باخون و ترشحات لاشه حیوان آلوده هنگام ذبح و پس از آن  -تماس با خون ، ترشحات ونمونه های بافتی بیماران آلوده         
بیماری در حیوانات اهلی هیچگونه علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان درطی ذبح حیوان آلوده و یا یک  دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده (بدنبال تماس با پوست یا لاشه حیوان) وجود دارد.که بشترین را ه ابتلاء در کشور و استان می باشد.

همچنین تماس با خون و بافت بیماران بخصوص در مرحله خونریزی یا انجام هر گونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون آنها گردد باعث انتقال بیماری می شود. بیمار در طی مدتی که در بیمارستان بستری است به شدت برای دیگران آلوده کننده است.

گروههای در معرض خطر :

قصابان، دامداران،کشاورزان، کارکنان کشتارگاهها، دامپزشکان، پزشکان، پرسنل بیمارستانی، روستائیان 

علائم بالینی :      
دوره کمون بیماری بین یک تا 13 روز متغیر می باشد و بستگی به راه ورود ویروس دارد. شر وع علائم بیماری ناگهانی با تب ، لرز و دردعضلانی(بخصوص در پشت وپاها)، سردرد،گیجی ،تهوع و استفراغ گلودرد و احتقان ملتحمه همراه است.گاهی اسهال، دردشکم، کاهش اشتها، بیقراری، افسردگی، سستی و ضعف، تاکیکاردی، لنفادنوپاتی وکاهش فشار خون نیز دیده می شود.

کنترل و پیشگیری :


- بیماریابی، تشخیص بموقع بیماری، درمان مناسب
- افزایش آگاهی اقشار جامعه در زمینه راههای سرایت وپیشگیری از بیماری

- برگزاری جلسات هماهنگی بین بخشی و برون بخشی با ادارات و ارگانهای ذیربط 
ـ ذبح دامها درکشتارگاهها

- اجتناب از خوردن جگر خام و نیم پز  
- عدم جداسازی کنه با دست بدون دستکش ازدام و مبارزه با کنه ها بوسیله سمپاشی        
ـ پوشاندن نواحی در معرض گزش کنه ( استفاده از پیراهن آستین بلند، شلواربلند، چکمه و دستکش در هنگام تماس بادام و تعویض لباس )      
ـ راه اندازی و تجهیز مکان مناسب در بیمارستان جهت ایزوله کردن بیماران با خونریزی فعال            
ـ رعایت احتیاط لازم در خصوص خون و ترشحات بدن بیماران (شامل استفاده ازکلاه، عینک،گان، پیش بند پلاستیکی، دستکش و چکمه )

 

 

 

 

 

 

[ ۱۳٩٢/۸/٢٠ ] [ ٧:٠٦ ‎ق.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]