فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان مری

عوامل افزایش خطر ابتلا به سرطان مری

تهیه کننده: هادی جهان تیغ

منبع: اصول پیشگیری ونظام مراقبت بیماری های غیرواگیر،چاپ اول مهرماه1387

مری در قفسۀ سینه است و در حدود 25 سانتی متر طول دارد. این عضو بخشی از دستگاه گوارش است. غذا از طریق مری از دهان به معده منتقل می‌شود.

سرطان مری از جمله سرطان های قسمت فوقانی دستگاه گوارش است که عوامل مختلفی در بروز آن مؤثرند. سرطان مری نهمین سرطان شایع در جهان است. این سرطان در کشورهای در حال توسعه بروز قابل توجهی دارد.

 آگاهی دربارۀ مراقبت‌‌‌های پزشکی در مورد سرطان مری به شما کمک می‌کند تا نقش فعالی در انتخاب نحوۀ مراقبت از


خود داشته باشید. عوامل عمده افزایش دهنده خطر ابتلا به سرطان مری عبارتند از :

1-سن : خطر این سرطان با افزایش سن بیشتر می شود و به ندرت در افراد زیر 40 سال دیده می شود .

2- جنس : مردان 3 برابر زنان به این بیماری مبتلا می شوند

3- ریفلاکسگاسترو ازوفاژیال: در طولانی مدت خطر سرطان را افزایش می دهد.

4- مصرفتنباکو: استفاده از هر نوع تنباکو خطر این سرطان را افزایش می دهد . هرچه مدت استفاده طولانی تر باشد احتمال خطر بیشتر می شود . بیش از نیمی از همه سرطان های سلول سنگ فرشی مری مرتبط با کشیدن سیگار می باشد .

5- مصرفالکل: مصرف زیاد الکل برای مدت طولانی یک عامل اصلی خطر سرطان مری است. درکسانی که هم زیاد سیگار می کشند و هم مقدار زیادی الکل مصرف می کنند، خطر ابتلابه این سرطان بسیار بیشتر خواهد بود.

6- رژیمغذایی: رژیم های غذایی حاوی مقدار کافی میوه جات، سبزیجات، املاح و ویتامین های خاص، خطر ابتلا به سرطان مری را کاهش می دهد.

7- موادشیمیایی: مثل کار کردن با مواد شیمیایی که در صنعت خشک شویی به کار می رود یا مواد قلیایی موجود در شوینده های قوی.

8- تایلوزیس: بیماری ارثی نادری است که در آن پوست اضافی در کف دست و کف پا رشد می کند. چنین افرادی در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان مری می باشند و باید به طور منظم توسط پزشک بررسی شوند.

9- وجودچینهایمری: در برخی افراد قطعات بافتی غیر طبیعی وجود دارند که به مری گسترش می یابند و موجب دیسفاژی می شوند. افراد مبتلا ممکن است در زبان و ناخن ها، طحال و اعضای دیگر هم مشکلاتی داشته باشند. حدود یک نفر از10 نفری که به این بیماری مبتلا هستند دچار سرطان مری خواهند شد .

10- نوشیدنیهایبسیارداغ: نوشیدن مقدار زیادی از نوشیدنی های داغ احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد.

11- نژاد

12- چاقی

پیشگیری از سرطان مری:

1- خودداری از مصرف سیگار

2- انجام آزمون های غربالگری در افرادی که مری بارت دارند و یا به هر علتی در معرض خطر بالای  ابتلا به سرطان مری قرار دارند.

3- رعایت رزیم غذایی: مصرف میوه و سبزیجات و عدم مصرف چای بسیار داغ

[ ۱۳٩۳/٦/٢٩ ] [ ۸:٠۳ ‎ق.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]