تغذیه در بیماران مبتلا به واریس

واریس نوعی بیماری است که در آن طول دیواره ورید ها دچار تورم و بر آمدگی پیاز مانند  می شود این مشکل بطور عمده در دیواره ورید های قسمت تحتانی ساق پا دیده می شود. هر ورید یا سیاهرگ دارای دریچه های تنظیم کننده جریان خون است واریس هنگامی رخ می دهد که این دریچه ها دچار نارسایی شده باشد و به فعالیت طبیعی خود ادامه ندهد یکی از علل بوجود آورنده این حالت فشارهای درون لوله گوارش مثلا" به دلیل ابتلا به یبوست است . بعضی از سیاهرگهای واریس بطور عمیقی درون ساق پا قرار دارند و مشاهده نمی شوند واریس ممکن است به کاهش تامین مواد مغذی برای پوست و ماهیچه منجر شود و در نتیجه قانقاریا و یا زخم ایجاد کند . علت اصلی این بیماری درد و تورم خفیف در قوزک پا و بد منظره شدن ناحیه مبتلا به واریس است برخی مواقع نیز هیچ علامتی مشاهده نمی شود. روشهای درمانی : پوشیدن جورابهای محکم مخصوص واریس و نشستن در حالتی است که به پاها در سطحی بالاتر از قلب قرار داشته باشند بطور مثال قرار دادن پاها روی صندلی در حالت نشستن و یا دراز کشیدن روی زمین ، در اغلب موارد برای برطرف کردن مشکل واریس عمل جراحی مورد نیاز است

غذاهای مفید : برطرف کردن  یبوست گام اول در بهبود این بیماری است. یبوست فشار وارد بر  سیاهرگها ی ساق پا را افزایش می دهد و منجر به تشکیل واریس می شود برنامه غذایی غنی از فیبر سبب کاهش یبوست و پیشگیری از بروز واریس می شود برای حجیم کردن مدفوع و پیشگیری از یبوست مصرف غلات و صبحانه سبوس دار مانند نام سبوس دارمناسب است. غلات غنی از فیبر مدفوع را حجیم می کند و آب را در خود نگه می دارد در نتیجه مدفوع آسانتر از دستگاه گوارش عبور میکند بدین ترتیب فشار کمتری به وریدهای پا وارد می شود. این نکته با اهمیت است که افزایش دریافت فیبر در برنامه غذایی باید با افزایش دریافت آب (حداقل به میزان 6 لیوان در روز) همراه باشد. سبزیجات دارای برگ سبز و انواع کلم به منظور تامین فیبر بویژه در طول دوره بارداری اهمیت دارد زیرا در این زمان سطح بالای هورمون پروژسترون سبب آهسته کردن انقباضات روده بزرگ می شود و احتمال بروز یبوست را افزایش می دهد. مرکبات بویژه پرتقال و کریپ فروت همچنین شاتوت و توت فرنگی و فلفل دلمه  و سبزیجات دارای برگ سبز تامین کننده ویتامین ث است این ویتامین برای حفظ استحکام کلاژن  (کلاژن ماده ای است که به حفاظت از دیواره رگها کمک می کند) مفید است کمبود یا نبود ویتامین ث در برنامه غذایی به پارگی وریدها ی کوچک و بدتر شدن واریس وریدها منجر می شود. مصرف عصاره شاتوت در افراد دچار واریس سبب کاهش نشت از دیواره نازک رگهای خونی می شود این عصاره دارای آنتی اکسیدآن هایی به نام آنتی سیانیدین است که آنتو سیانیدین به بهبود بافت پیوندی آسیب دیده کمک می کند مصرف میوه شاتوت نیز اثر مشابهی در رفع این مشکل دارد. مغز ها و دانه ها و ماهی های روغنی دارای اسیدهای چرب ضروری  است که مصرف مقداری  از این غذاها بطور روزانه برای کمک بر استحکام دیواره وریدها ضرورت دارد .

از چه غذاهایی باید پرهیز کرد : کره ، مارگارین ، روغنها ، کیک ، شیرینی ، شکلات و بیسکویت سرشار از  چربی وتامین کننده مقدار زیادی انرژی است  که احتمال افزایش وزن و واریس وریدی را افزایش می دهد.  هر غذایی را که بطور تجربی سبب بروز یبوست می شود باید به میزان کمتر و یا بطور ترکیبی همراه با غذاهای ملین مصرف کرد عمده غذاهای ملین شامل آلو، انجیر و زرشک است.

چند نکته : کاهش وزن اضافی برای افرادی که اضافه وزن دارند ضروری است ( فشار وارد به رگها و در  نتیجه حمل چربی اضافی بدن با افزایش خطر واریس مرتبط است) ورزش منظم به سوزاندن انرژی اضافی و همچنین در درمان واریس کمک می کند.

تهیه و تنظیم : لیلا جهانتیغ