فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

5 اصل تهیه غذای سالم و ایمن

5 اصل تهیه غذای سالم  و ایمن

روح الله دهمرده کارشناس معاونت بهداشتی

منبع : متون آموزشی دفتر تغذیه به مناسبت هفته سلامت 93

  1. همیشه نظافت را رعایت کنید

  • دست های خود را قبل از تهیه غذا و در طول تهیه آن به تناوب با آب و صابون بشویید.

  • بعد از هر بار استفاده از توالت دست های خود را با آب و صابون یا مواد ضد عفونی کننده بشویید.

  • تمامی سطوحی که برای تهیه غذا و آشپزی استفاده      می کنید را قبل از هر گونه پخت و پز شسته و پاکیزه نمایید.

  1. غذای خام را از غذای پخته شده جدا کنید

  • از ظروف متفاوت و مجزا برای نگهداری گوشت، ماکیان و ماهی استفاده کنید.

  • از کارد و تخته آشپزی مجزا برای ظروف خام استفاده کنید و بعد از هر بار استفاده آنها را بخوبی بشویید.

  • از ظروف مجزا برای نگهداری غذاهای خام و پخته استفاده کنید.

  1. غذاها را خوب بپزید

  • تمامی غذاها را به ویژه گوشت، ماکیان، ماهی و تخم مرغ را بطور کامل بپزید(دمای 70 درجه سانتی گراد).

  • غذاهایی مانند سوپ و خورش را بخوبی بجوشانید و مطمئن شوید دمای آن به 70 درجه رسیده است. از صورتی نبودن و شفاف بودن آب گوشت اطمینان حاصل کنید.


 

  • غذاهایی را که می خواهید دوباره استفاده کنید مجددا“ بطور کامل گرم کنید.

  1. غذاها را در دمای مناسب نگهداری کنید

  • غذاهای پخته را در درجه حرارت اتاق بیش از 2 ساعت نگهداری نکنید.

  • هرگونه مواد پخته شده و فاسد شدنی را در یخچال نگهداری نمایید.

  • غذاهای پخته شده را برای استفاده مجدد به بالاتر از دمای 60 درجه و ترجیحا“ به دمای جوش برسانید.

  • مواد غذایی را برای مدت طولانی حتی در یخچال نگهداری نکنید.

  • اجازه ندهید که مواد غذایی جامد در درجه حرارت اتاق به تدریج از حالت انجماد خارج شوند.

  1. همیشه از آب سالم و موادخام سالم برای تهیه غذا استفاده کنید

  • همیشه از آب سالم استفاده کنید و با روش هایی مانند جوشانیدن یا استفاده از قرص کلر آن را سالم کنید.

  • همواره از مواد غذایی سالم و تازه استفاده کنید و از مصرف مواد غذایی دست خورده اجتناب کنید.

  • از غذاهای فراوری شده بهداشتی مانند لبنیات پاستوریزه استفاده کنید.

  • میوه و سبزیجات را خوب بشویید و ضد عفونی کنید به ویژه اگر آنها را خام استفاده می کنید.

  • مواد غذایی را بعد از تاریخ انقضا مصرف نکنید.

[ ۱۳٩٤/۳/٥ ] [ ٥:٠٢ ‎ب.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]