فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

چه غذایی در طول سفر بخوریم؟

چه غذایی در طول سفر بخوریم؟

تهیه وتنظیم: روح الله دهمرده کارشناس معاونت بهداشتی – علی رضا نورا معاونت دانشجویی

منبع : خانم دکتر زهرا عبداللهی مدیر دفتر بهبودتغذیه جامعه

غذایی که برای بین راه تهیه می کنید، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مثل انواع خورش ها، سریع تر فاسد می شوند چون میکروب ها و باکتری ها در فضای مایع، محیط مناسب تری برای رشد و تکتیر دارند.

غذاهای خشک مثل انواع کوکو ها (کوکوی سبزی، سیب زمینی)، کتلت، شامی، انواع دلمه ها، انواع پلوها (عدس پلو، لوبیا پلو) همراه با گوجه فرنگی،کاهو و خیار تازه و لیمو ترش که خوب شسته شده اند غذاهای مناسبی


برای سفرند.

غذایی را که برای سفر آماده می کنید. در طول راه کاملا خنک نگهدارید. غذاهایی مثل سالاد الویه، کالباس و سوسیس که سریع تر فاسد می شوند برای سفر مناسب نیستند.

اگر مایلید صبحانه را در طول راه میل کنید، می توانید از منزل، پنیر، گوجه فرنگی، خیار و یا تخم مرغ آب پز و سفت و کمی مربا یا عسل به همراه یک فلاسک آبجوش برای چای با خودتان بردارید و در بین راه با نان محلی داغ و تازه نوش جان کنید.

پنیر، سرشیر، خامه محلی معمولا از شیر غیر پاستوریزه تهیه می شود و مصرف آنها خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد و یا ممکن است بدلیل کهنگی، خطر مسمومیت و اسهال و استفراغ را بدنبال داشته باشد. از شیر محلی هم به این دلیل که پاستوریزه نشده است استفاده نکنید مگر اینکه آنرا به مدت 10 دقیقه در حال هم زدن بجوشانید.

از خرید و مصرف چیپس هایی که بصورت فله عرضه می شوند خودداری کنید. این نوع چیپس ها معمولا حاوی مقدار زیادی نمک و روغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در تهیه آنها کیفیت مطلوبی نداشته باشد، به این دلیل، مصرف آنها حتی می تواند سرطانزا باشد.

بچه ها علاقه وافری به خوردن کالباس و سوسیس دارند و با این دلیل، خانواده ها در طول سفر برای اینکه هم غذای مورد علاقه فرزندان را فراهم کرده باشند و هم وقت زیادی صرف تهیه غذا نکنند، کالباس وگوجه فرنگی و خیار شور را به عنوان غذای بین راه انتخاب می کنند. احتمال فسادپذیری کالباس زیاد است و بنابراین برای سفر اصولا توصیه نمی شود.

از گوشت هایی که در هوای آزاد، آویزان شده به فروش می رسند، بخصوص در فصل تابستان استفاده نکنید. به دلیل هوای گرم، انواع میکروب ها و تخم انگل ها با مصرف این گوشت ها که ممکن است خوب هم پخته نشده باشند، به بدن منتقل می شود.

در موقع تهیه کباب و جوجه کباب، مواظب باشید که تمام قسمت های آن و بخصوص داخل آن کاملا حرارت دیده و بخوبی پخته شود تا در صورت وجود آلودگی احتمالی، با پختن از بین برود. کبابی که خوب پخته شده باشد، قهوه ایی رنگ است و اگر قسمت داخل کباب هنوز قرمز رنگ است، به این معنی است که پخته نشده و آلودگی احتمالی آن از بین نرفته است که نتیجه اش مسمومیت غذایی همراه با اسهال، استفراغ ، دل درد و دل پیچه خواهد بود.

گوشت ماهی در هوای گرم حساس تر است و سریعتر فاسد می شود. بهتر است  در طول سفر اگر از سلامت ماهی مطمئن نیستید، استفاده نکنید.

[ ۱۳٩٤/۳/٥ ] [ ٥:٠٦ ‎ب.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]