خواص درمانی شیر شتر

تهیه و تنظیم : نورعلی اصغری مدیر مددکاری بیمارستان امیرالمومنین علی (ع)- فاطمه میر کارشناس تحول اداری ستاد دانشگاه – طوبی احمدی کارشناس ارشد روانشناسی

منبع: کتاب معجرات غذایی و درمانی گوشت و شیر شتر، نویسنده ، محمد دریایی

تاثیرات شگفت انگیز و خواص درمانی شیر شتر آنچنان قوی و آشکار است که در برخی کشورها انواع کلینیک‌های تخصصی برای درمان انواع بیماریها با شیرشتر تاسیس شده است.

شیر شتر گرم  و یا سرد آن نسبت به گاو و گوسفند خوشمزه‌تر می‌باشد و چربی آن نیز سبک‌تر است.

شیر شتر برای درمان بیماری‌های کبد و کم خونی و سل و بیماری‌های هنگام پیری و شکنندگی استخوان‌ها و نرمی استخوان در کودکان و برای درمان سرماخوردگی، تب و آنفولانزا و همچنین درمان هپاتیت ب مفید است. شیر شتر همچنین در درمان بیماری‌های تنفسی از جمله


خواص درمانی شیر شتر

تهیه و تنظیم : نورعلی اصغری مدیر مددکاری بیمارستان امیرالمومنین علی (ع)- فاطمه میر کارشناس تحول اداری ستاد دانشگاه – طوبی احمدی کارشناس ارشد روانشناسی

منبع: کتاب معجرات غذایی و درمانی گوشت و شیر شتر، نویسنده ، محمد دریایی

تاثیرات شگفت انگیز و خواص درمانی شیر شتر آنچنان قوی و آشکار است که در برخی کشورها انواع کلینیک‌های تخصصی برای درمان انواع بیماریها با شیرشتر تاسیس شده است.

شیر شتر گرم  و یا سرد آن نسبت به گاو و گوسفند خوشمزه‌تر می‌باشد و چربی آن نیز سبک‌تر است.

شیر شتر برای درمان بیماری‌های کبد و کم خونی و سل و بیماری‌های هنگام پیری و شکنندگی استخوان‌ها و نرمی استخوان در کودکان و برای درمان سرماخوردگی، تب و آنفولانزا و همچنین درمان هپاتیت ب مفید است. شیر شتر همچنین در درمان بیماری‌های تنفسی از جمله سل و آسم بیماری‌های معده و روده بزرگ و اختلالات گوارشی و کاهش قند و فشار خون و تنظیم ضربان قلب و تنفس و گرمازدگی مفید می‌باشد.

با توجه به تحقیقاتی که اخیرا درباره مصرف شیر شتر برای مادران باردار انجام دادند متوجه شدند که مصرف شیر شتر برای نوزاد و مادر مفید و در سلامتی آنها موثر است.

شیر شتر به صورت خام و به صورت محصولات تخمیری برای درمان زخم معده، بی‌نظمی‌های بدن، اسهال، یبوست و زخم ها موثر است. همچنین درمان بیماری‌های سخت معده‌ای هم با استفاده از شیر شتر گزارش شده است. بیماران دارای هپاتیت نیز بعد از خوردن شیر شتر عملکرد بدنشان بهبود پیدا می‌کند. استفاده از شیر شتر70 تا80 درصد از ویتامین‌ها و پروتئین‌های مورد نیاز بدن را تامین می‌نماید. تحقیقات نشان می دهد که ویتامین شیر شتر 3 برابر شیر گاو است.

شیر شتر بدلیل اینکه حاوی مقادیر بالای ویتامین ث می‌باشد در پیشگیری و درمان بیماریی‌های دهان و دندان و همچنین محافظت از لثه‌ها و تقویت دندان بسیار مفید می‌باشد.

برخی پژوهش‌ها و بررسی‌ها نشان می‌دهد که چربی‌ها و مواد موجود در شیر شتر نسبت به سایر شیرها راحت تر و سریعتر هضم و جذب می‌شود.

اخیرا پروتئینی در شیر شتر کشف شده است که عملکرد آن همانند انسولین می باشد و در درمان بیماری دیابت بسیار مفید وکار ساز است. شیر شتر می تواند حداقل پروتئین های ضروری روزانه انسان مخصوصا اسید های آمینه را تامین کند. چون نیازهای انسان در محیط های گرم و خشک بر پایه کالری کمتری است و پروتئین و آب نقش مهمی دارند، مقادیر کمی شیر شتر می تواند نیاز انسان را در این مناطق تامین کند. شیر شتر آنچنان منبع سرشاری از ماده معدنی بنام آهن است که برخی معتقدند مصرف مناسب و مداوم آن انسان را از هر نوع شیری بی نیاز می کند حتی نوزادان را از شیر مادر.

طبق تحقیقات شیر شتر10 برابر شیر گاو، عنصر آهن و کلسیم دارد. شیر شتر سرشار از اسیدهای مهمی بنام اسید آمینه است، مانند والین و متیونین و لیزین و آرژنین و فنیل آلانین. همچنین شیر شتر دارای مقادیر نسبتا بالای آلبومین و گلوبولین نیز می باشد. نکته بسیار عجیب و جالب درباره شیرشتر این است که این ماده گرانبها قادر است بدون استفاده از لوازم امروزی کیفیت خود را در دمای 4 درجه سانتیگراد بمدت 12 روز و در دمای معمولی اتاق بمدت 48 ساعت و حتی بیشتر حفظ نماید. این در صورتی است که بطور مثال شیر گاو در دمای عادی اتاق ظرف 12 ساعت ترش می شود، که علت آن مربوط می شود به اینکه سرعت تخمیر قند لاکتوز در شیر شتر بسیار کم است و از طرفی ناگفته نماند که افزایش میزان اسیدیته در شیر شتر آرام و به کندی است.

فواید بی نظیر شیر شتر: از زمان های گذاشته شیر شتر جایگاه ویژه ای در طب قدیم و آیات و روایات دین مبین اسلام داشته است. امروزه نیز مشخص شده است که این ماده غذایی دارای پروتئین های محافظتی زیادی است که خاصیت ایمنی زایی، ضد باکتریایی و دارویی به آن می بخشد. شیر شتر به سبب وجود مواد مغذی و خواص درمانی، سرشار از آنتی بادی ها و ترکیبات ضد سرطانی است و به دلیل وجود انسولین بیشتر نسبت به شیر گاو، گزینه مناسبی برای افراد دیابتی، رژیم و حساس به لاکتوز است.

ارزش غذایی شیر شتر

شیر شتر در مقایسه با شیر گاو حاوی 10 برابر آهن و 5 برابر پتاسیم و ویتامین C و 4 برابر سدیم و 3 برابر کلیسیم و منیزیم و مقدار بیشتری اسیدهای چرب غیر اشباه شده و پروتئین و اسید فولیک است.

مطالعات نشان می دهد که این شیر دارای عوامل دارویی بسیار زیادی است. پروتئین لاکتوفرین در این شیر که ده بار بیشتر از شیر گاو بوده دارای خاصیت آنتی باکتریان و ضدویروسی و همچنین دارای قابلیت مبارزه با بیماری هایی مثل سرطان، آلزایمر، هپاتیت C، سل، زخم معده، دیابت و ایدز می باشد.

با توجه به این که شتر در بیابان ها، مناطق کویری و به دور از آلاینده ها و مواد غیرطبیعی تغذیه می کند، می توان تولیدات این حیوان را به عنوان محصولات تمام ارگانیک برشمرد. به دلیل خواص بالای این شیر برخی از دانشمندان نام "طلای سفید بیابان" را برای آن مطرح کرده اند.

طعم شیرشتر مانند بقیه چهارپایان شیرین است ولی برحسب نوع گیاهان مصرفی در برخی مناطق اندکی تیز یا متمایل به شور می باشد. معمولا وقتی شتران از علوفه های سبز تغذیه    می کنند، شیرشان شیرین است.

با توجه به کمتر بودن چربی شیر شتر نسبت به شیر گاو و گوسفند، می تواند بهترین جایگزین برای افرادی باشد که به شیر گاو حساسیت دارند و مصرف مداوم شیر شتر علاوه بر بهبود دیابت، کنترل فشار خون، گرفتگی عروق و پوکی استخوان در درمان بسیاری از بیماری های لاعلاج موثر است. شیر شتر به دلیل مواد غذایی مفید، می تواند جایگزین خوبی برای سایر چربی های حیوانی باشد. مواد مغذی و ویتامین های شیر به حدی است که آن را یک غذای کامل و کافی به حساب         می آورند. به همین دلیل سازمان جهانی غذا و دارو، شیر شتر را این گونه تعریف می کند:

"یک لیوان شیر شتر معادل یک وعده غذایی کامل"

دیابت: براساس پژوهش انجام شده در دانشگاه قاهره، مشخص شد که شیر شتر حاوی ترکیبی است که همانند انسولین عمل می کند. انسولین هورمون تنظیم کننده قند خون است و بیماران دیابتی به دلیل اختلالات هورمونی ناچارند منظم از این ماده استفاده کنند. تحقیقات زیادی نشان داده است که مواد موجود در شیر شتر باعث تنظیم قند خون بیماران می شود و می تواند به عنوان دارویی بدون عوارض جانبی استفاده گردد.

بیماری های معدوی: شیر شتر به صورت محصولات تخمیری برای درمان زخم معده، بی نظمی های بدن، اسهال، یبوست، زخم ها و حتی برای افزایش قدرت باروری تخمدان هم به کار رفته است.

پیامبر گرامی اسلام (ص) فرموده اند: "به درستی که در شیر شتر برای کسانی که به سوء هاضمه مبتلا هستند، درمان است"  و نیز می فرمایند: "شیر شتر شفای اسهال است".

تحقیقات نشان داده است که در صورت مصرف هم زمان شیر شتر با شیمی درمانی، شیمی درمانی دارای نتایج بهتر و با اثرات جانبی کمتری خواهد بود.

سل: در مطالعه ای که محققین در هند بر روی بیمارانی که به مدت 7-8 سال بیماری سل داشتند انجام دادند، رژیم غذایی شیر شتر به میزان یک کیلوگرم در روز به این بیماران تجویز کردند. در پایان آزمایش هیچ سرفه، دفع خلط، تنگی نفس و درد قفسه سینه در این افراد مشاهده نگردید. این نتایج نشان داد که شیر شتر می تواند اثرات مثبت و قابل توجهی در بیماران مبتلا به سل ایجاد کند.

تقویت چشم: آشامیدن این شیر باعث تقویت چشم می شود.

تنگی نفس و بیماری کبد: آشامیدن این شیر با شکر سرخ جهت رفع تنگی نفس و باز شدن گرفتگی ها و رفع خشکی کبد و از بین بردن ورم های سخت درون بدن مفید است و اخلاط ناموافق در کبد، استسقا و اختلالات کبدی را از بین می برد.

شیر شتر علاوه بر کلیه موارد فوق برای بیماری های طحال، بواسیر، جاری شدن ادرار و حیض و نیز تقویت نیروی جنسی مفید است. در طب سنتی علاوه بر موارد ذکر شده، مصرف شیر شتر برای کبد چرب، اگزما، چربی های زیرپوستی، رفع بی اشتهایی و... توصیه می شود.

ویژگی های خارق العاده شیر شتر

با توجه به خواص بی نظیر شیر شتر می توان این ماده اعجاب انگیز را در موارد دیگر نیز بررسی کرد. یکی از ویژگی های بارز شیر شتر، سرعت فساد پایین آن است. به طوری که شیر شتر بدون وسایل سرمایشی، کیفیت خود را در دمای 4 درجه به مدت 12 روز و در دمای معمولی اتاق به مدت 48 ساعت و حتی بیشتر نگه می دارد. این در حالیست که شیر گاو در دمای اتاق ظرف 12 ساعت ترش می شود.