فصلنامه افق طلائی سلامت

معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل

عوارض تغذیه با شیرمصنوعی

ام البنین عارفی –کارشناس سلامت کودکان معاونت بهداشت

منابع : دستورالعمل ارسالی از اداره شیرمادر وزارت متبوع

مصرف شیرمصنوعی مسئول مرگ یک میلیون شیرخوار در سال در سراسر دنیا می باشد.

مهمترین خطر شیر مصنوعی این است که فاقد عوامل ایمنی بخش موجود در شیرمادر است. عوامل موجود در شیرمادر، شیرخواران را در مقابل بسیاری از بیماری ها حفاظت کرده و از مرگ آنان پیشگیری می کند. در نتیجه شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه نمی شوند به میزان بالایی در معرض خطر ابتلا به بیماری های تنفسی و گوارشی (اسهال و استفراغ، دل دردهای قولنجی و نفخ)، عفونت گوش، عفونت ادراری، مننژیت، اگزما، آسم، آلرژی و... قرار می گیرند و در صورت ابتلا، شدت این بیماری ها و نیاز به بستری شدن آنان نیز بیشتر است.


عوارض تغذیه با شیرمصنوعی

ام البنین عارفی –کارشناس سلامت کودکان معاونت بهداشت

منابع : دستورالعمل ارسالی از اداره شیرمادر وزارت متبوع

مصرف شیرمصنوعی مسئول مرگ یک میلیون شیرخوار در سال در سراسر دنیا می باشد.

مهمترین خطر شیر مصنوعی این است که فاقد عوامل ایمنی بخش موجود در شیرمادر است. عوامل موجود در شیرمادر، شیرخواران را در مقابل بسیاری از بیماری ها حفاظت کرده و از مرگ آنان پیشگیری می کند. در نتیجه شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه نمی شوند به میزان بالایی در معرض خطر ابتلا به بیماری های تنفسی و گوارشی (اسهال و استفراغ، دل دردهای قولنجی و نفخ)، عفونت گوش، عفونت ادراری، مننژیت، اگزما، آسم، آلرژی و... قرار می گیرند و در صورت ابتلا، شدت این بیماری ها و نیاز به بستری شدن آنان نیز بیشتر است.

- با مصرف شیرمصنوعی احتمال ابتلا به چاقی، بیماری های قلبی- عروقی و دیابت در بزرگسالی بیشتر می شود.

- ترکیب شیرمصنوعی همیشه یکسان است و مانند شیرمادر در هر وعده و با رشد شیرخوار و برحسب نیازهای او تغییر نمی کند.

- کودکان از فواید عاطفی تغذیه با شیرمادر و امنیت روانی ناشی از آن در دوران بلوغ محروم می شوند و این امر برتکامل روانی _ اجتماعی کودک در آینده اثر می گذارد.

- شیرخوار از فواید شیرمادر در ارتقاء بهره هوشی نیز در مقایسه با شیرمادرخواران محروم می گردد.

- شیرمصنوعی در هنگام تهیه به سهولت آلوده می شود و یا اگر سریع مصرف نشود فاسد می گردد و این احتمال ابتلا به بیماری های گوارشی را افزایش می دهد.

- طرز تهیه نادرست، یعنی رقیق یا غلیظ درست کردن شیرمصنوعی کودک را با دریافت ناکافی یا زیاد مواد مغذی و درنتیجه کاهش رشد، سوء تغذیه، گرسنگی، بی قراری و ... مواجه می کند.

- مادر از فواید شیردهی که شامل دیر شروع شدن عادت ماهانه و تاخیر حاملگی مجدد، از دست دادن وزن اضافی، کاهش سرطان پستان و تخمدان، کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی لگن، دیابت، ام اس، وضعیت روحی- روانی بهتر و ... است محروم می گردد.

- هزینه خرید شیرمصنوعی چندین برابر هزینه مورد نیاز برای تغذیه صحیح مادر است، بعلاوه هزینه بیمار شدن مکرر کودک نیز به خانواده تحمیل می شود.

- تولید و مصرف شیرمصنوعی سبب آلودگی محیط زیست می شود. شیرمصنوعی نیاز به بسته بندی، بطری و سرشیشه دارد که علاوه بر تحمیل بار مالی به خانواده ها، موجبات آلودگی هوا و صرف منابع طبیعی را فراهم می کند.

[ ۱۳٩٥/٢/٢٠ ] [ ٩:٥٦ ‎ب.ظ ] [ حسینعلی ستوده ]

[ نظرات () ]