غذاهای سنتی منطقه سیستان

غذاهای سنتی منطقه سیستان

نعیمه گنجعلی کارشناس ارشد تغذیه، روح الله دهمرده کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی

منبع: کتاب خوراک های بومی ایران، دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت

نام غذا: شوربا (شوربه )


مقدار مواد تشکیل دهنده

1-مرغ محلی (جوجه)  نصف مرغ

2-پیاز                یک عددمتوسط

3-فلفل وزردچوبه   به مقدار لازم

4-روغن حیوانی    4 قاشق غذا خوری (به مقدار لازم)           

5-آچار (ادویه سنتی که در طبخ غذا استفاده میشود)به مقدار لازم           

 6-آرد               2 قاشق غذا خوری

طرز تهیه( روش پخت)

پس از قطعه قطعه نمودن مرغ در روغن و پیاز آن را سرخ میکنیم.زردچوبه، فلفل وآچارراداخل آن ریخته وهم می زنیم.آب راکه آردداخل آن حل شده باشدرااضافهمی کنیم و منتظر می مانیم خوب پخته شود.

چند نکته:

- برای طبخ مرغ بهتر است تمام پوست مرغ جدا شود.

- برای تهیه ی این غذا از روغن کمتری استفاده شود تا برای سالمندان و افرادیکه دچار مشکلات چربی خون هستند قابل استفاده باشد.

نظر کارشناس تغذیه

این غذا از لحاظ میزان کالری نیاز روزانه یک فرد بالغ را تامین می کند و به دلیل ارگانیک بودن برای کلیه ی گروه های سنی مخصوصا کودکان در سنین رشد توصیه می شود.

با وجود ارگانیک بودن گوشت مورد استفاده باز هم چربی آن از نوع غیر اشباع بوده پس برای پیشگیری از چاقی و بیماری های مزمن مرتبط با آن باید از غذا حذف شود.


نام غذا: تاس ُاوی

مقدار مواد تشکیل دهنده

- روغن(حیوانی)       4قاشق غذاخوری

- نبات               75گرم

- ادویه و زردچوبه، تخم شوید،زیره، فلفل، زنجبیل، دارچین، جوزبها، جدو، بادیون و آردیک قاشق مربا خوری پر

طرز تهیه( روش پخت)

ادویه، زرد چوبه، تخم شوید، جوزبها، جدو، بادیون، زیره، فلفل، زنجبیل و دارچین را آسیاب کرده و از هر کدام یک قاشق مربا خوری پر و یک قاشق مربا خوری پر آرد را سرخ کرده و بعد نبات را که جلوتر در آب جوش داده ایم و بصورت شربت در آمده داخل موادی که سرخ کرده ایم ریخته ومی جوشانیم تا جا بیفتد و کاملا آماده خوردن شود.

چند نکته:

- برای تهیه ی این غذا حرارت باید ملایم و یکنواخت باشد.

- این غذا در سیستان جهت زنان باردار (به میزان کم) و در ابتدای دوران شیردهی مصرف می شود .

نظر کارشناس تغذیه

به دلیل استفاده از گیاهاندارویی سودمند مانند دارچین، زنجبیل، زیره، بادیان یا رازیانه حایز اهمیت است.وجود گیاهان داروهایی در این غذا به دلیل شیرافزا بودن برای خانم های شیرده توصیه می شود.

دارچین باعث بهبود گردش خون، تقویت کننده ی هضم غذا و تقویت سیستم ایمنی شده و دارای اثر آرام بخشی است.

زنجبیل ضد تهوع، محرک گردش خون، پیشگیری از تهوع و استفراغ، کم اشتهایی، پایین آورنده کلسترول خون و بهبودعملکرد هضم غذاست. به دلیل اثر ضد لخته شدن خون بهتر است در افرادیکه داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین یاآسپیرین مصرف می کنند با نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف شود.

زیره محرک اشتها، کمک کننده به هضم غذا، درمان اختلالات گوارشی و ضد عفونی کننده است.

بادیان یا رازیانه برای برطرف کردن حالت تهوع، ضد نفخ، آرام بخشی اعصاب و اشتها آور بودن استفاده می گردد.


/ 0 نظر / 9 بازدید